NASLOVNA  /   PROJEKTI

ZAJEDNO

Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje i Osnovnom školom Kaštanjer, pokrenula je keramičke, likovne i kreativne radionice namijenjene djeci iz redovne Osnovne škole Kaštanjer i Škole za odgoj i obrazovanje koju pohađaju djeca s teškoćama u razvoju. Projekt pod nazivom "Zajedno" zapravo predstavlja održavanje zajedničkih izvannastavnih i besplatnih aktivnosti kroz koje su se povezala djeca iz redovne škole i njihovi vršnjaci s poteškoćama u razvoju. Dosad su održana dva ciklusa radionica za dvije grupe djece, prvi ciklus održan je od rujna do kraja prosinca 2009. godine sredstvima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH, a radionice za novu grupu djece, od 1. veljače do 26. svibnja 2010. godine, financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH.

Namjera je da kroz keramičke, kreativne i likovne radionice djeca iz Osnovne škole Kaštanjer razviju senzibilitet prema vršnjacima i svojim sugrađanima s poteškoćama u razvoju, dok se djeca iz Škole za odgoj i obrazovanje, sudjelujući u radu redovne grupe, osjećaju sposobnima i prihvaćenima.

Kroz kreativan i likovni rad na radionicama djeca su se zbližila, zajedno su radili s glinom, kaširanim papirom, bojali tkaninu, pisali ekološke poruke, sami osmislili priču „Molan i kameni prsten“ i ilustrirali je. Nastao je i materijal za tiskanje slikovnice pa se Udruga Art studio obvezala iznaći sredstva da "Molan i kameni prsten" zažive i u obliku slikovnice za djecu.

"U Puli različite organizacije nude sve više vanškolskih aktivnosti za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Međutim, malo je onih koji organiziraju aktivnosti (socijalizacijske, likovne, sportske i druge) u kojima zajedno sudjeluju djeca bez teškoća i djeca s većim teškoćama. Škola za odgoj i obrazovanje – Pula organizira i potiče suradnju među različitim školama i organizacijama kako bi što više učenika, učitelja i studenata uključila u odgoj i obrazovanje djece s teškoćama. Čini to putem nastavnih i vanškolskih aktivnosti. U okviru nastave, gosti iz drugih škola i organizacija povremeno dolaze u Školu za odgoj i obrazovanje – Pula podučavati o važnim sadržajima za svakog učenika, neovisno o tome ima li teškoća ili ne. Na primjer, učenici Medicinske škole podučavali su ih o osnovama prevencije bolesti i očuvanja zdravlja. Učenici Strukovne škole redoviti su domaćini i gosti našim učenicima te ih podučavaju o njezi lica i tijela. Od školske godine 2008/2009. Škola za odgoj i obrazovanje – Pula i formalno je postala vježbaonica Sveučilišta Jurja Dobrile nakon što su dugi niz godina studenti posjećivali Školu u okviru različitih kolegija i sudjelovali u nastavi. Tijekom Dana otvorenih vrata, svake godine kroz Školu prolazi dvjestotinjak učenika iz Pule i okolice kada se s učenicima domaćinima upoznaju, igraju, natječu i od njih uče. Kako bi svoje učenike potaknula na uključivanje u vanškolske aktivnosti, Škola ustupa prostor za njihovu provedbu. Tako se u prostorijama škole odvija tečaj manekenstva, likovne i socijalizacijske radionice u kojima, pored učenika Škole za odgoj i obrazovanje - Pula sudjeluju učenici drugih pulskih škola te članovi udruga "Suncokret" i "Artstudio". Produkti takvih radionica su javni nastupi, izložbe i tiskani materijali poput slikovnica, brošura i kalendara. No još vrjedniji je proces upoznavanja s različitostima i njihovo poštivanje, razvijanje razumijevanja za djecu s teškoćama, izgradnja tolerancije i poticanje suradnje među školama. Ruše se barijere, različitosti postaju vrline, učenici odlaze u prostore drugih škola, u javne gradske prostore i svojim ih radom oplemenjuju. Učenici s teškoćama dokazuju da su sličniji onima bez teškoća no što se od njih razlikuju. Svako dijete želi biti uspješno, a većina to može biti samo uz pomoć i podršku drugih."

Gordana Hosni Hrvatin, Ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje - Pula

Tijekom održavanja projekta "Zajedno" nikome nije bilo važno govori li netko teže ili se sporije kreće, ali je zato svima bilo važno da se dobro osjećaju i zajednički stvaraju. Promatrajući radove, niti najoštrije oko likovnog kritičara ne bi moglo uočiti koje je dijete napravilo određeni rad. Kvaliteta u izričaju, ideje i sposobnost izražavanja na papiru, glini ili tkanini nešto je što su sva djeca zajedno postigla, a uz to su se sjajno zabavljali. S ponosom možemo reći da su ovi susreti bili korisni jer lijepo je vidjeti kako djeca poštuju teškoće drugoga, uvažavaju različitost jer svaka različitost obogaćuje. A ova su djeca potvrdila da svojim ponašanjem mogu obogatiti nas odrasle.

"OŠ Kaštanjer uključila se u projekt Zajedno koji je inicirala Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, s ciljem senzibiliziranja učenika redovnih osnovnih škola za različitosti i integriranje djece s teškoćama u zajedničke aktivnosti. Djeca s teškoćama su u našim školama i mi se trudimo da budu prihvaćeni, da se osjećaju dobro i da prema svojim mogućnostima sudjeluju u svim vidovima rada u školi. Budući da se za njih utvrđuje posebni program školovanja, njihove učiteljice ih potiču da svoju kreativnost realiziraju kroz razne oblike likovnog stvaralaštva. Dolaskom u više razrede uključivanje u slobodne aktivnosti je izbor učenika i obzirom da se često radi o motoričkim smetnjama ta se djeca ne uključuju u postojeće slobodne aktivnosti u školi, već izvan škole uglavnom u terapijskom smislu. Stoga je ovakav projekt hvale vrijedan, edukativan za djecu i njihove profesorice."

Jozefina Stanišić, Ravnateljica OŠ Kaštanjer, Pula

ONLINE PRIJAVA ZA RADIONICE KERAMIKE

- radionica keramike za odrasle
- radionica Junior +
- radionica Dana stvaralaštva


MOLIMO ISPUNITE FORMU

Izjava o privatnosti:  Udruga Art studio ne trguje vašim Informacijama.
Pohranjene informacije o Vama koristimo isključivo kako bi Vas kontaktirali vezano za vašu prijavu ili upit.