NASLOVNA  /   NOVOSTI

U POMERU INAUGURIRANA REPLIKA PODNOGA MOZAIKA

U sklopu obilježavanja Dana Općine Medulin u Pomeru je svečano otkrivena replika rimskog podnog mozaika autorice Sandre Šesto, inače voditeljice radionica izrade mozaika u Udruzi Art studio. Impozantan mozaik dimenzija 235 x 129 centimetara i težak čak dvije tone postavljen je u stakleni okvir, a uz njega su i neophodne informacije na nekoliko stranih jezika.

Prema riječima arheologinje mr. Kristine Džin, tek je dio pomerskog mozaika otkriven tijekom arheoloških istraživanja 2006. godine i to u blizini pomerske marine. U 1. ili 2. stoljeću poslije Krista taj je mozaik krasio ondašnju rimsku vilu. "Mozaik je specifičan po tome što se na njemu nalaze četiri ptice čije glave zajedno formiraju cvijet, a taj motiv pripada Hadrijanovom stilu i jedinstven je u Istri, uz sličan prikaz koji se nalazi u dvorištu pulskog franjevačkog samostana", pojasnila je Džin.

  • project
  • project
  • project

Autorica replike, umjetnica Sandra Šesto izrazila je zadovoljstvo što su na ovaj način uspjeli stvoriti poveznicu između današnjeg i nekadašnjeg Pomera. U sklopu inauguracije rimskog podnog mozaika oko pomerskog bunara postavljena je izložba mozaika Sandre Šesto i izložba fotografija nastanka pomerskog mozaika kao i vikend radionica izrade mozaika s 2. Dana stvaralaštva održanih u Pomeru 2010. godine.

Naime, četiri ptice i ostale karakteristike mozaika bile su glavni motiv radionice mozaika Udruge Art studio koju je tijekom prošlogodišnjih, 2. Dana stvaralaštva vodila Sandra Šesto pa je 9 radova polaznika - mozaika, također bilo izloženo u centru Pomera u sklopu Dana općine Medulin.

  • project
  • project
  • project

Zidni mozaik s motivom cvijeta izradili su svi polaznici radionica zajedno s voditeljicom Šesto, a taj je mozaik uručen načelniku Općine Medulin Goranu Buiću. Tijekom radionice, a na inicijativu savjetnika načelnika Općine Medulin za kulturu Andreja Badera, pokrenuta je ideja o izradi replike rimskog podnog mozaika. Uz podršku Općine Medulin, veličanstveni mozaik otkriven je nepunih godinu dana nakon toga.

BRZI KONTAKT