NASLOVNA  /   NOVOSTI

"KREATIVNOST NEMA GODINE" U DOMU UMIROVLJENIKA

U pulskome Domu za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" otvorena je izložba radova nastalih u keramičkoj radionici koja već više od desetljeća djeluje u ovome Domu. Izložba predstavlja rezultat 10-mjesečnog rada 11 polaznica iz Doma umirovljenika u sklopu projekta "Kreativnost nema godine" koji su u rujnu 2008. godine zajednički pokrenuli Dom i Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio pod vodstvom Igora Fabrisa.

Tijekom radionica iz ruku vrlo kreativnih umirovljenica, od kojih neke imaju i preko 90 godina nastali su izvrsni originali tematikom vezani uz istarsko podneblje, poput kažuna, koza, maslina, zatim prekrasnih crkvica, replika crkvi iz Žminja, Pazina, Motovuna, potom radovi koji predstavljaju prozore istarskih kuća, vrata, pročelja ili čak čitavih kućica domaćih životinja, te vaza radovi koji svojom tematikom simboliziraju Mediteran: barke, ribe, različita morska bića pa sve do keramičkih predmeta vezanih uz prigodne datume, primjerice Božić, Valentinovo, Uskrs.

  • project
  • project
  • project

Ovom izložbom Dom Alfredo Štiglić obilježio je 10 godina keramičke radionice, od prvoga projekta Kreirajmo u glini pod nazivom "Pulski prozori i pročelja", zatim je uslijedila izložba "Voda" u povodu Međunarodne godine vode, pa izložba "Prozori" sve do sudjelovanja na godišnjoj izložbi radova Sindikata umirovljenika Hrvatske u Šibeniku. U posljednjem projektu "Kreativnost nema godine", koji se nastavlja nakon ljetne pauze, sudjelovale su: Marija Božac, Barbara Ivanac, Mirka Klicić, Marija Osip, Lidija Peresa, Ljubica Sever, Marija Stipanović, Ana Špada, Marija Tesser, Elisabeta Valente i Jelisava Valušček.

"Željeli smo zapravo osmisliti sve one aktivnosti koje vode k unapređenju psihičkog i fizičkog zdravlja starijih osoba te omogućiti korisnicima Doma što ugodniji, veseliji i kvalitetniji boravak, a upravo ova radionica najbolji je primjer i pokazatelj toga", rekla je Vesna Grubišić Juhas, ravnateljica Doma Alfredo Štiglić.

  • project
  • project
  • project

Obraćajući se okupljenim korisnicima Doma i brojnim uzvanicima na otvorenju izložbe voditelj keramičke radionice Igor Fabris istaknuo je kako je između više od 100 originalnih radova vrlo teško izvršio izbor onih radova koji su predstavljeni na izložbi. "Ovo što je danas pred vama u četiri vitrine samo je jedan uži izbor kvalitetnih i maštovitih radova naših polaznica. Ostali radovi, koje na žalost zbog prostornih ograničenja nisu u postavu ove izložbe podjednako su atraktivni, maštoviti, usudio bih se reći prava umjetnička djela", ponosno je istaknuo Fabris.

Ujedno je najavio nastavak radionice od rujna te uputio poziv i svim ostalim korisnicima Doma da se priključe kreativnom radu u keramičkoj radionici. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner rekavši kako je keramika jedan od najplemenitijih materijala jer ujedinjuje zemlju, zrak, vodu i vatru neuglednu masu pretvarajući u umjetničko djelo. "S pravom možemo zaključiti da umjetnost pridonosi zdravlju", zaključila je Ostojić Cvajner.

BRZI KONTAKT